Upotreba dizajn pattern-a u modernom razvoju softvera

Upotreba dizajn pattern-a u modernom razvoju softvera

U četvrtak  09. Juna sa početkom u 17č u Startit centru, organizujemo informativno predavanje na temu Upotreba dizajn pattern-a u modernom razvoju softvera. Predavač, Zoran Horvat je vrlo aktivan na Pluralsight-u, gde ima odličnu reputaciju, njegovi kursevi spadaju u 10% najgledanijih na sajtu.

Zoran će govoriti o sadašnjem stanju stvari u ovoj oblasti, kako design pattern-i mogu da se upotrebe u okvirima modernih programskih jezika tako da iz njih izvučemo ono što nam je oduvek bilo obećavano – razdvojene odgovornosti, povećanu fleksibilnost, i da izbegnemo ono što nam se umesto toga tako često dešavalo: pobrkane odgovornosti i uništen svaki trag fleksibilnosti.

Prošlo je dvadeset godina od objavljivanja kultne knjige o design pattern-ima, jedne od najčitanijih knjiga o razvoju softvera uopšte. Za tih dvadeset godina videli smo razne poglede na pattern-e. Videli smo i različite periode u kojima se odnos prema ovoj temi menjao od iznenađenosti, preko negiranja i straha, sve do sadašnjeg, donekle apatičnog stanja u kome su pattern-i tu, oko nas, žive svoj život i teško da će ikuda da odu.