Razlika između brzih i sporih IT kompanija

Razlika između brzih i sporih IT kompanija

Nekada su kompanije bile podeljenje na velike i male, danas je podela na brze i spore.
Brze kompanije preuzimaju polje rada sporih.

Koja je razlika između brzih i sporih?

Godina brzih kompanija nema 12 meseci, već 6 ili 8. Agresivnost i tržišna borba su smanjili broj meseci i dovele do toga da opstaju samo one kompanije čiji proizvodi u najkraćem vremenu donosi pobedu.

Ne postoji više petogodišnje planiranje, već plan dvogodišnjeg ili trogodišnjeg akcentovanja na šta se fokusirati. To nam daje mogućnost brzog prestruktuiranja na neočekivane izazove i dešavanja.

U doba sveopšte povezanosti ono što vi dobro radite neko u svetu bolje radi od vas, ono što ste vi isplanirali neko je već isplanirao sa boljim resursima. Ono što je vama palo na pamet sigurno je još nekom palo na pamet.

Kako opstati?

Kroz oplemenjivanje postojećih proizvoda ne da bi oni doneli dobit već da bi ostali vidljivi, jer izmene postojećeg je nužnost opstanka a ne prilika za uvećanje prihoda.
Promenite koncept vremena u planiranju. Krenite od toga da je sadašnjost poslovanja zbirna tačka gde se susreću prošlost i budućnost. Posmatrajući tako vreme nikada nećete biti zbunjeni sa onim što se dešava oko vas već ćete imati vreme za konstruktivnu reakciju.
Područje u kome je sudar vremenskih tokova najvidljiviji je interakcija ljudi unutar zajednice u procesu rada.

Parametri

  • Ako mlađi kadrovi mogu da reše greške starijih kadrova.
  • Ako se u ispravljanju grešaka ne ide u nesrazmerno kažnjavanje.
  • Ako tolerišemo greške nadređenih i idemo preko toga misleći da će se same tokom vremena ispraviti – grešimo.
  • Ako ispravljamo greške nadređenih i primamo adekvatnu zahvalnost za to – ispravno se postupa.
  • Ovi parametri su pokazatelji da kompanija ima kohezionu silu spajanja i lojalnosti i da će ona opstati i u budućnosti. Ona je u toku vremena. Bez ovoga kraj je bliži nego što ste mislili.

Šta znači uspešno poslovati?

Biti spreman i kadar u što kraćoj vremenskoj jedinici prepoznati i odgovoriti na zahtev tržišta, to je samo moguće ako nemate prozvod u koji ste angažovali sve vaše resurse misleći da je to vaš brend, snaga, prepoznatljivost na tržištu.

Da li ste nekad imali osećaj da se dobrobit sliva neovisno od vašeg trenutnog rada i da imate resurse koji vam omogućavaju da adekvatno odgovorite na upliv iznenadnog. To je upliv budućeg na pravilno SADA, sada koje nije orijentisano na novac već na rad koje ima pravilno usmerenje, usmerenje kome nije cilj da se pokaže kako smo veliki, već usmerenje čiji je cilj prozvod koji ima vrednost samostalnog opstanka u spoljnom svetu.

Sutra SADA postaje JUČE. U trojnom odnosu JUČE, DANAS, SUTRA možemo izračunati trend samo ako evaluacije radimo na 6 ili 8 meseci. Preko tog vremena evaluacije ulazimo u statistiku a ne u smernice.

Zaključak

Opstaće samo oni koji imaju manevarski prostor za delanje, kao odliku brzih. Rukovodioci u takvim kompanijama objavljuju svoje zapovesti javno i izvršavaju svoje poslove i nikad ne donose odluke samo na osnovu svog stava već se savetuju sa mudrima da bi mogli doneti sud.