Da li srpsko IT tržište odbija domaće programere?

Da li srpsko IT tržište odbija domaće programere?

Razmišljajući koju temu ovom prilikom da izaberem, prelistavajućiIT kolumnu, pročitala sam tekstKako da zaposlite senior programera? i pomislila sam da bi bilo vrlo korisno da imipodelimo detalje istraživanja:,,Saznajte kako je raditi u IT industriji u Srbiji – 2014“.

U istraživanju je učestvovalo 392 ispitanika, sa 10 najzastupljenijih pozicija, od kojih skoro 50% čine programeri.

Koliko je važno sa sigurnošćuznati, a ne pretpostavljati se i ovaj put pokazalo kao ključno za donošenje odluka o regrutaciji i retenciji zaposlenih. Ko bi inače pretpostavio da je najbolje plaćena industrija u zemlji nezadovoljna platama? Takođe, nismo mogli da sanjamo da je 74% ispitanika  izjavilo da želi da ode u inostranstvo da radi. Nezadovoljstvo se krije u, verovali ili ne, materijalnim faktorima – oni žele bolje plate, bolje uslove, bolje bonuse. Zašto?

Jedan od glavnih razloga za to je što IT profesionalci u današnje vreme vrednuju svoje znanje na globalnom tržištu rada na kojem se sve lakše i spremnije plasiraju.  Drugi, ne manje važan razlog, je otpor naših IT profesionalaca prema pozicioniraju srpskog IT tržišta primarno kaooutsourcing tržišta u kojem nema pravih željenih izazova. Svi naši ispitanici, od juniora do seniora vrednuju upravo to: izazovnije projekte odmah posle veličine plate.

Ukoliko ipak neko od vaših IT zaposlenih želi da ode u inostranstvo, shvatite to kao opštu datost – 74% je izjavilo da želi da ode u inostranstvo da radi ako ih nešto privuče. To „nešto“ ima eksterni karakter tj. faktori na koje se ne možete uticati: uređena država, normalna politička i ekonomska situacija, dobro školstvo, dobri uslovi za odgajanje dece… I interni faktori na  koje se može uticati: izazovniji projekti, nove tehnologije, stručniji timovi, interesantniji posao. Rečima jednog našeg ispitanika: “Privukli bi me bolji uslovi, poslovi sa većim izazovom koji su mnogo više plaćeni od prosečnih primanja i standarda i dobijanje priznanja i nagrade za uspešno završene projekte.”

Velikih razlika u pogledu želje za radom u inostranstvu između juniora, seniora i srednjeg nivoa IT profesionalaca nema. Mobilnost  kao tendencija je prisutna i u Srbiji – kod skoro 60% ispitanika na svim nivoima – postoji želja da se promeni posao čak i kada  je prisutno zadovoljstvo sadašnjim poslom.

Ukoliko IT poslodavac želi da privuče (regrutuje) i zadrži (retencija) kadrove, šta da uradi?

– da pruži veće plate u odnosu na plate koje su prisutne na našem tržištu
– da uvede i isplati bonuse (42% ispitanika prijavljuje da nemaju bonuse)
– da obezbedi rad na izazovnim projektima i najnovijim tehnologijama
– da omogući napredovanje
– permanentno obučava postojeće zaposlene kako bi imali što stručniji tim
– podigne kriterijume selekcije kadrova – kako bi kreirao imidž poslodavca gde rade visoko kvalitetni kadrovi.

I za kraj, naša osnovna preporuka je da što pre uvedete promene unapređenja. Ali pre nego što uvedete bilo kakvu HR promenu u vašoj kompaniji, prvo uradite istraživanje: pitajte svoje zaposlene o potrebama i nikako ne zaboravite njihove želje, zatim produbite rezultate i kreirajte vaše HR sisteme samo za vas skrojene koji najbolje odgovaraju vašim trenutnim zaposlenima i poslovnim ciljevima koje planirate ostvariti.

Srećno!

P.S. Evo i detalja istraživanja koje možete preuzeti na našem sajtuhttp://fenixhr.com/hr-research/

Izvor:
https://www.helloworld.rs/blog/Da-li-srpsko-IT-trziste-odbija-domace-programere/930